Arbeidshygiëne

We krijgen regelmatig de vraag wat arbeidshygiëne is en wat het beroep van een arbeidshygiënist inhoudt. Kortgezegd is de Arbeidshygiëne het werkveld van het herkennen van hinderlijke en schadelijke factoren op de werkplek in brede zin. Dit kan bijvoorbeeld onderzoek en advisering zijn voor een ergonomische werkplekinrichting, maar ook blootstelling aan (zeer) schadelijke stoffen, geluid of lichaamstrillingen op de werkplek. Schadelijke omgevingsfactoren op de werkplek worden vaak veroorzaakt  door chemische, fysische of biologische stoffen waarmee men werkt. Afhankelijk van het soort stof, het type toepassing en de frequentie kan dit een potentieel gezondheidsrisico voor werknemers zijn, zowel op korte termijn (acute effecten) als op langere termijn (ontwikkeling beroepsziekte).

Het werk van een arbeidshygiënist is belangrijk; we willen allemaal graag in goede gezondheid oud worden. Beroepsmatige blootstelling aan gevaarlijke stoffen draagt voor circa 5% bij aan de totale ziektelast in Nederland. Jaarlijks sterven maar liefst rond de 4000 (oud) medewerkers aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens het werk. Ter vergelijking: in 2020 vielen er in totaal ruim 600 dodelijke slachtoffers in het verkeer. Dat geeft maar aan dat blootstelling aan gevaarlijke stoffen een onbekende sluipmoordenaar is en het werk van de arbeidshygiënist belangrijk is. Veelal is bij blootstelling op het werk geen sprake van een direct effect, maar spreken we over effecten die zich pas vele jaren later openbaren.

Des te meer reden om preventief aandacht te hebben voor blootstelling bij het werken met gevaarlijke stoffen. Niet voor niets geldt er een wettelijke verplichting om blootstelling aan chemische stoffen adequaat te beoordelen, vastgelegd in artikel 4.1 en artikel 5 van de arbowet. Wij kunnen u hierin ondersteunen en uw organisatie vooruit helpen!

Your Content Goes Here

Op al onze dienstverlening zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.